Ortodonti
Ortodonti, ağız kapalıyken dişlerin doğru olarak konumlanmadığı bir durum olan maloklüzyonu tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır.
Ortodonti, ağız kapalıyken dişlerin doğru olarak konumlanmadığı bir durum olan maloklüzyonu tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti, ağız kapalıyken dişlerin doğru olarak konumlanmadığı bir durum olan maloklüzyonu tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır. "Ortodonti" terimi Yunanca "orthos" (düz veya doğru) ve "dons" (diş) kelimelerinin birleşiminden oluşur ve "düzgün diş" anlamını taşır. Ortodonti, bu nedenle yanlış hizalanmış dişleri veya maloklüzyonları düzeltme uygulamasını tanımlar.
Ortodonti birimimizde çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuz konumlanmaların giderilmesi ile ilgili tedavi uygulamaları gerçekleştirilir.
Ortodontik Tedavi Neden Önemlidir?
Çapraşık dişlerin temizlenmesi daha zordur ve bu da diş çürümesine veya dişeti rahatsızlıklarına neden olabilir. Dişlerde çapraşıklık çiğnemeyi zorlaştırarak bir takım sindirim sistemi problemlerine neden olabileceği gibi baş ağrılarına, omuz veya sırt ağrısına ve temporomandibular eklem (TME), yani çene eklemi bozukluklarına yol açabilir. Ortodontik tedavi, kişiye daha estetik bir gülüş kazandırmaya da yardımcı olur ve bazı vakalarda kişiye özgüven kazandıran bir tedavi tekniğidir.
Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ortodontik tedavi, sabit veya hareketli apareyler ile gerçekleştirilebilir. Ortodontik tedavilerde kullanılan farklı tip aygıtlar bulunur. Tedaviye en uygun yöntem, tedavi süresi ve kapsamı, kişinin durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenir.
Diş teli olarak da adlandırılan ortodonti tedavisi, dişin ön ya da arka yüzeyine sabitlenen braketler ve bu braketlerin arasından geçirilen teller ile gerçekleştirilir. Bu uygulamalar için kullanılabilecek farklı malzemeler bulunur.
Seramik braketler, diş yüzeyi ile neredeyse aynı renkte olduklarından kullanımı yaygındır. Şeffaf braketler, dişin ön yüzeyine yerleştirildiklerinde estetik yönden çok belirgin bir fark oluşturmadıklarından sıklıkla tercih edilir.
Lingual braketler, dişin arka yüzeyine yerleştirilir ve kişinin dış görünümünde bir farklılık oluşmadan çapraşıklığın tedavi edilmesine olanak tanır. Ancak dişlerin iç yüzeyine yerleştirildiğinden, konuşma esnasında dilin tele temas etme olasılığı bulunur.
Braket seçimi yapılırken, braketin diş yüzeyinde nasıl görüneceğinden daha çok, nasıl bir performans sağlanacağı öncelik konusudur.
Telsiz ortodonti tedavisinde, diş yüzeyine sabitlenmeyen şeffaf plaklar kullanılır. Dişleri küçük miktarlarda hareket ettiren şeffaf plaklar, tedavi süresince kişinin gerekli gördüğü durumlarda plağı kolay bir şekilde çıkarabilmesine olanak tanır. Şeffaf plaklar, görsel açıdan da rahatsızlık vermez ve kişinin dış görünüşünü etkilemez. Şeffaf plaklar, kişiye özel olarak tasarlanır ve tedavinin farklı aşamalarında farklı plaklar kullanılır.
Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.
Tüm Blog YazılarıWhatsapp :
0 (532) 475 08 17Çalışma Saatleri
Haftanın Her Günü
Sabah 09:00
Akşam 22:00