Endodonti (Kanal Tedavisi)
Endodonti, diş pulpasını etkileyen bir dizi hastalığın incelenmesini ve bu hastalıkların tedavi prosedürlerini kapsayan diş hekimliği alanıdır.
Endodonti, diş pulpasını etkileyen bir dizi hastalığın incelenmesini ve bu hastalıkların tedavi prosedürlerini kapsayan diş hekimliği alanıdır.
Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir?
Endodonti terimi, ‘’endo’’ (iç) ve ‘’dons’’ (diş) olmak üzere iki Yunanca kelimeden türemiştir. Birlikte ele alındığında bu kelimeler, dişin iç kısmı veya diş özü anlamına gelir. Endodonti, diş pulpasını etkileyen bir dizi hastalığın incelenmesini ve bu hastalıkların tedavi prosedürlerini kapsayan diş hekimliği alanıdır.
Endodonti (Kanal Tedavisi) Hangi Durumlarda Gereklidir?
Diş, mine, dentin, sement ve pulpa adı verilen diş özünden oluşur. Pulpa, dişin en iç ve en yumuşak katmanıdır. Dişözü, dişin en dış tabakası olan mine ve minenin altında bulunan dentin tarafından korunur. Mine ve dentin, ağız içinde oluşan bakterilerin pulpayı enfekte etmesini önler. Diş çürümesi durumunda minede delikler veya boşluklar meydana gelir. Bu durumda bakteriler, pulpaya ulaşmaya başlar. Bununla birlikte minede meydana gelen boşluklar neticesinde, diş özünün soğuk ve sıcağa karşı duyarlılığı net bir şekilde hissedilir hale gelir. Pulpa, sinirler ve kan damarları açısından zengin bir yapı olduğundan, enfeksiyon durumunda hassasiyet ve diş ağrısı problemleri ile karşı karşıya kalınabilir. Diş pulpası enfekte olduğunda yapılan tedavi, kök kanal tedavisidir.
Kök Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eski uygulamalarda hasar gören ve canlılığını yitiren dişler çekilirken, günümüz teknolojileri ile enfekte olan dişe kök kanal tedavisi uygulanarak, dişin uzun yıllar ağızda kalması sağlanabilir.
Kök kanal tedavisi orta veya şiddetli diş çürüğü vakalarında diş pulpasını tedavi etmek için başvurulan yaygın bir prosedürdür. Enfekte olan dişin pulpasını tedavi etmek için dişin kök kanalına ulaşılır. Enfekte olan yüzey tamamen temizlenir ve diş kök kanalı genişletilerek dolgu tedavisi uygulanır. Enfeksiyonun nüksetmesini önlemek için diş mühürlenir. Günümüzde diş tedavilerinde kullanılan yüksek teknolojiler ve gelişkin materyaller sayesinde kök kanalları daha etkin bir şekilde temizlenebilmektedir.
Kanal Tedavisine İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?
Çürüyen diş pulpasının enfekte olmuş olabileceğini gösteren bazı işaretler şunlardır:
Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.
Tüm Blog YazılarıWhatsapp :
0 (532) 475 08 17Çalışma Saatleri
Haftanın Her Günü
Sabah 09:00
Akşam 22:00