online randevu formu

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişlerinin sürmesi 6. aydan itibaren başlar. alt ve üst çenede 10’ar adet olarak toplam 20 adet süt dişi sürer ve 3 yaşına kadar tamamlanmış olur. süt dişleri yaklaşık 6-7 yaşına kadar bozulma olmadan kalır.

Süt Dişlerinin Önemi | Minepol

Süt dişlerinin sürmesi 6. aydan itibaren başlar. Alt ve üst çenede 10’ar adet olarak  toplam 20 adet süt dişi sürer ve 3 yaşına kadar tamamlanmış olur.  Süt dişleri yaklaşık 6-7 yaşına kadar bozulma olmadan kalır. 7 yaşından sonra azı dişleri ve kesici dişlerde değişme olmaya başlar. Bu dönemlerde anne ve babaların görevi sürmekte olan devamli dişleri korumaktır. 1. büyük azı dişleri genelde süt dişleriyle karıştırılıp bakımı ihmal edilebilir fakat bu konuda dikkat etmek gerekir. Süt dişlerinin  korunması için düzenli bir ağız bakımı alışkanlığı kazandırılmalı ve daha sonra hekim tarafından fissür örtücü işleminin yapılması gerekir.  Fissür örtücü uygulaması, diş çürüklerinin oluşmasına  karşı etkili ve önleyici bir yöntemdir.  Azı dişlerinin yüzeylerinde meydana gelen ve diş fırçasının ulaşmakta zorlandığı çatlakları kapatmaya yarayan koruyucu maddedir. Acısız ve kolay bir uygulamadır.  

Genelde toplumda süt dişleriyle ilgili yanlış bir düşünce vardır. Bu düşünce süt dişlerinin geçici süreliğine olduğu ve bakımının çok da önemli olmadığıdır. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Süt dişlerinin çocuklarda oldukça önemi vardır. Çene ve yüz iskeletinin gelişmesinde katkı sağlar. Çiğneme, dişlerin yapısı ve çene iskeleti bir bütündür ve bu bütünün tamamiyle korunması gerekir. Bu yüzden süt dişlerinin korunması devamlı dişlerin sağlığı için çok önemlidir. 

Süt dişlerinin sağlığını bozan bazı alışkanlıklar vardır. Bunlardan en önemlisi uyumadan önce biberon emme alışkanlığıdır. Süt bebekler için gerekli ve sağlıklı bir besin olsa da diş çürükleri konusunda dikkat edilmesi gerekir. Emzirme ya da biberon sonrası dişler mutlaka temizlenmelidir. Biberonla uyuyan çocuklarda "biberon çürüğü" denilen çürükler meydana gelir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için mutlaka süt verdikten sonra dişler temizlenmelidir.  Dişler ağızda sürmeye başladığından itibaren süt dişlerin bakımı yapılmalıdır. 2-3 yaşlarına geldiğinde  bebek fırçaları ile diş fırçalama egzersizleri yapılabilir. Fırçaya macun koymadan ayna karşısında dişler fırçalanabilir. Bu sayede bebek dişlerini nasıl fırçalaması gerektiğini öğrenmiş olur. 

 

Anne ve Babalar Süt Dişleri İle İlgili Hangi Önlemleri Almalılar?

 

  •  Süt dişleri hakkında en önemli ve en dikkat çekici konu, süt dişlerinin çok iyi temizlenmesi gerekmesidir. Bebekken kazanılacak olan  hijyen alışkanlığı, diş sağlığını ömür boyu olumlu etkileyecektir. 

 

  • 3 yaşına gelmiş bir çocukta alt ve üst çene olmak üzere toplam 20 adet süt dişi bulunması gerekir.

 

  •  Süt dişlerinin arasında yatay ve dikey yönde olağan dışı açıklık bulunmamalıdır.

 

  •  Süt dişlerinde meydana gelen çürükler mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

 

  • Çocuğunuz  2-3 yaşlarına geldiğinde  bebek fırçaları ile diş fırçalama egzersizleri yapılarak hem ağız hijyeni sağlanmış olur hem de bebek dişlerini nasıl fırçalaması gerektiğini öğrenmiş olur. 

 

  • Çocuğunuzu süt dişleri sürmeye  başladığından itibaren bir pedodontiste götürmelisiniz. Bu sayede çocuğunuz hem korkusuzca diş hekimine alışmış olur, hem de gerekli diş koruyucu uygulamaları yapılabilir. 

 

Süt dişleri bebekler için oldukça önemli dişlerdir. Bu dişler ne kadar korunursa, daimi dişlerin de o kadar sağlıklı ve hijyenik olmasını sağlanmış olur. Çocuğunuza ağız ve diş hijyenini erken yaşta kazandırmanız ileriki hayatında sağlıklı ve güzel gülüşlere öncü olacaktır. 

 

Bu yazı Eskişehir Ağız ve Diş Polikliniği Minepol tarafından hastaları bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.

Minepol
blog

Ağız ve Diş Tedavileri
ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası blog sayfamızda. Keşfet!

Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.

Tüm Blog Yazıları
bize ulaşın
info@minepol.com.tr 0 (222) 220 55 55

Whatsapp :

0 (532) 475 08 17

Çalışma Saatleri

Haftanın Her Günü

Sabah 09:00

Akşam 22:00

adres

İsmet İnönü 1.Cad. No:102D
Tepebaşı / Eskişehir

Harita Göster
bizi sosyal medyada takip edin
sizinle tanışmaktan mutluluk duyarız

bilgi almak istediğiniz konular

  • pedodonti
  • ortodonti
  • estetik diş hekimliği
  • endodonti
  • dental implant
  • diş protezi
  • dental görüntüleme
  • çene eklemi
  • ağız kokusu
  • diğer
RANDEVU AL
WHATSAPP