Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişlerinin sürmesi 6. aydan itibaren başlar. alt ve üst çenede 10’ar adet olarak toplam 20 adet süt dişi sürer ve 3 yaşına kadar tamamlanmış olur. süt dişleri yaklaşık 6-7 yaşına kadar bozulma olmadan kalır.
Süt dişlerinin sürmesi 6. aydan itibaren başlar. alt ve üst çenede 10’ar adet olarak toplam 20 adet süt dişi sürer ve 3 yaşına kadar tamamlanmış olur. süt dişleri yaklaşık 6-7 yaşına kadar bozulma olmadan kalır.
Süt dişlerinin sürmesi 6. aydan itibaren başlar. Alt ve üst çenede 10’ar adet olarak toplam 20 adet süt dişi sürer ve 3 yaşına kadar tamamlanmış olur. Süt dişleri yaklaşık 6-7 yaşına kadar bozulma olmadan kalır. 7 yaşından sonra azı dişleri ve kesici dişlerde değişme olmaya başlar. Bu dönemlerde anne ve babaların görevi sürmekte olan devamli dişleri korumaktır. 1. büyük azı dişleri genelde süt dişleriyle karıştırılıp bakımı ihmal edilebilir fakat bu konuda dikkat etmek gerekir. Süt dişlerinin korunması için düzenli bir ağız bakımı alışkanlığı kazandırılmalı ve daha sonra hekim tarafından fissür örtücü işleminin yapılması gerekir. Fissür örtücü uygulaması, diş çürüklerinin oluşmasına karşı etkili ve önleyici bir yöntemdir. Azı dişlerinin yüzeylerinde meydana gelen ve diş fırçasının ulaşmakta zorlandığı çatlakları kapatmaya yarayan koruyucu maddedir. Acısız ve kolay bir uygulamadır.
Genelde toplumda süt dişleriyle ilgili yanlış bir düşünce vardır. Bu düşünce süt dişlerinin geçici süreliğine olduğu ve bakımının çok da önemli olmadığıdır. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Süt dişlerinin çocuklarda oldukça önemi vardır. Çene ve yüz iskeletinin gelişmesinde katkı sağlar. Çiğneme, dişlerin yapısı ve çene iskeleti bir bütündür ve bu bütünün tamamiyle korunması gerekir. Bu yüzden süt dişlerinin korunması devamlı dişlerin sağlığı için çok önemlidir.
Süt dişlerinin sağlığını bozan bazı alışkanlıklar vardır. Bunlardan en önemlisi uyumadan önce biberon emme alışkanlığıdır. Süt bebekler için gerekli ve sağlıklı bir besin olsa da diş çürükleri konusunda dikkat edilmesi gerekir. Emzirme ya da biberon sonrası dişler mutlaka temizlenmelidir. Biberonla uyuyan çocuklarda "biberon çürüğü" denilen çürükler meydana gelir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için mutlaka süt verdikten sonra dişler temizlenmelidir. Dişler ağızda sürmeye başladığından itibaren süt dişlerin bakımı yapılmalıdır. 2-3 yaşlarına geldiğinde bebek fırçaları ile diş fırçalama egzersizleri yapılabilir. Fırçaya macun koymadan ayna karşısında dişler fırçalanabilir. Bu sayede bebek dişlerini nasıl fırçalaması gerektiğini öğrenmiş olur.
Anne ve Babalar Süt Dişleri İle İlgili Hangi Önlemleri Almalılar?
Süt dişleri bebekler için oldukça önemli dişlerdir. Bu dişler ne kadar korunursa, daimi dişlerin de o kadar sağlıklı ve hijyenik olmasını sağlanmış olur. Çocuğunuza ağız ve diş hijyenini erken yaşta kazandırmanız ileriki hayatında sağlıklı ve güzel gülüşlere öncü olacaktır.
Bu yazı Eskişehir Ağız ve Diş Polikliniği Minepol tarafından hastaları bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.
Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.
Tüm Blog YazılarıWhatsapp :
0 (532) 475 08 17Çalışma Saatleri
Haftanın Her Günü
Sabah 09:00
Akşam 22:00