Masseter Botoks ile Diş Sıkmayı Önleme Tedavisi
Diş sıkma (bruksizm), dişlerin çiğneme dışında sıkılması veya gıcırdatılması problemine denir.
Diş sıkma (bruksizm), dişlerin çiğneme dışında sıkılması veya gıcırdatılması problemine denir.
Daha çok uyku sırasında yaşansa da uyanıkken de görülebilir. Birçok insan diş sıkma probleminin olduğunun farkında değildir. Diş sıkma çene ve yüz ağrısına, çenenin kasılmasına ve baş ağrısına neden olur. Diş sıkma rahatsızlığı tedavi edilmediği sürece günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.
Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri Nelerdir ?
Diş sıkma veya bruksizm hastalığını etkileyen nedenler şunlardır;
Bu nedenlerin dışında ağız içi dokularda dengesizlik, eksik ya da çürük dişler, hatalı protezlerde diş sıkma hastalığının nedeni olabilmektedir. Yapılan klinik araştırmalar sonucunda uyku bruksizmi hastalarında uykuya başlama ve devam ettirme bozukluğu, uykunun rem aşamasında problemler olabildiğini ve bunun gün içindeki uyuklamalarında hafif bir atışla ve yaşam kalitesinde bozulma yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Diş sıkma, Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir ?
Dişlerde kırılma, aşınma, sallanma gibi hasarlar, diş eti hastalığı ve kemik kaybı rahatsızlıklarında artış görülmesi diş sıkma veya diş gıcırdatma (bruksizm) hastalığının belirtilerinin başında gelmektedir. Bunların yanı sıra sıcak soğuk hassasiyeti, çene ağrısı ve hareket kısıtlılığı da bruksizm belirtisi olabilmektedir. Aynı zamanda çene ekleminde hasar sonucu eklem ağrısı, ses ya da çene kilitlenmesi, nadiren baş ağrısı, boyun ağrısı ve tetiklenen migren atakları da bruksizm belirtileri arasında gösterilebilir.
Bruksizm Nasıl Anlaşılır ?
Diş sıkma genellikle uyku sırasında gerçekleştiği için hastalar bu rahatsızlığın kendisinde olduğunu anlamamaktadır. Bruksizm rahatsızlığı, diş hekiminin yapacağı ağız içi, diş ve çene eklemi muayenesi sonucu teşhis edilebilir. Eğer rahatsızlık ilerlediyse eklem ağrısı, kulak ağrısıyla, kas ağrıları da migren ağrısı ile karıştırılabilinir. Bu durumda kulak burun boğaz uzmanı veya nöroloji uzmanı tarafından da alternatif teşhis yapılabilir.
Diş Sıkma Tedavisinde Masseter Botoksu
Masseter botoksu (çene botoksu) botulinum toksin uygulaması ile çene kaslarında görülen aktivite artışının azaltılmasını ve nihayetinde kas kasılmasının engellenmesini sağlamak için yapılan bir uygulamadır. Masseter botoksu ile çene kasları rahatlama sağlayacağı için diş sıkma rahatsızlığından kaynaklanan ağrı ortadan kalkar. Özellikle şiddetli diş sıkma problemi yaşayan kişiler için çene botoksu oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak masseter botoksunun 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.
Çene botoksu işlemi uygulanırken küçük enjektörlerle ortalama 5 dakika süren bir işlemle botulinum toksini direkt olarak masseter kasına enjekte edilir. Uygulama sırasında ağrı hissedilmez ve işlem tamamlandıktan hemen sonra hasta iş hayatına geri dönebilir.
Masseter Botoksu Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz
Masseter botoksu uygulamasından sonra etkileri 4-7 gün sonra görülmeye başlar. 2. hafta sonunda maksimum etkiler görülmeye başlar. Masseter botoksu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;
Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.
Tüm Blog YazılarıWhatsapp :
0 (532) 475 08 17Çalışma Saatleri
Haftanın Her Günü
Sabah 09:00
Akşam 22:00