online randevu formu

Koruyucu Diş Hekimliğinin Önemi

Diş hekimliği günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. koruyucu diş hekimliği de çocuklar için oldukça gerekli ve diş sağlıkları için çok önemlidir.

Koruyucu Diş Hekimliğinin Önemi | Minepol

Diş hekimliği günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Koruyucu diş hekimliği de çocuklar için oldukça gerekli ve diş sağlıkları için çok önemlidir. Koruyucu diş hekimliği, adından da anlaşılacağı gibi dişlerin sağlığını korumak için uygulanan küçük yöntemlerle büyük diş problemlerinin önüne geçmeyi sağlar. Koruyucu diş hekimlerinin çeşitli uygulama yöntemleri vardır. Koruyucu diş hekimleri çocukların ağız ve diş sağlığı kontrolü, diş çekimi, travma sonucu oluşan diş bozukluklarının tedavisi, dolgu tedavisi, çocuk protezleri, beslenme alışkanlıklarını düzenlemek gibi görevleri vardır. Süt dişlerin sürmesi ile birlikte bir diş hekiminden yardım alarak süt dişlerin sağlıklı bir şekilde korunması sağlanmalıdır. Süt dişlerinin çocuklarda oldukça önemi vardır. Çene ve yüz iskeletinin gelişmesinde katkı sağlar. Çiğneme, dişlerin yapısı ve çene iskeleti bir bütündür ve bu bütünün tamamiyle korunması gerekir. Bu yüzden süt dişlerinin korunması devamlı dişlerin sağlığı için çok önemlidir.  Koruyucu diş hekimlerinin, dişlerin korunmasıyla ilgili bazı uygulamaları vardır. Bu uygulamalar; flor uygulaması, fissür örtücü uygulamaları ve yer tutucular gibi tedavi uygulamaları vardır. Kısaca bu uygulamalardan bahsetmek gerekirse;

 

Flor uygulaması: Flor, dişlerin çürümesinde önleyici rol oynayan ve dişlerin yapısının kuvvetlenmesini sağlayan bir elementtir.  Flor elementi, diş minesini güçlendirerek dişi asit etkenlerine karşı korur ve diş çürüklerinin oluşmasını önlemede yardımcı rol oynar. 

 

Fissür Örtücü Uygulaması: Fissür dişlerin çiğneyici yüzlerinde bulunan çatlaklar olarak tanımlanır. Bu çatlaklardaki çürük oluşumunu önlemek için dişler fissür örtücülerle kapatır ve  dişte çürük oluşumu başlamadan önce önlem alınmaya çalışılır. Fissür örtücü uygulaması, diş çürüklerinin oluşmasına  karşı etkili ve önleyici bir yöntemdir. 

 

Yer Tutucular: Süt dişlerinin çürümesi ya da erken dönemde kaybedilmesi sonucu  çevresindeki diğer dişlerin, meydana gelen boşluğa doğru ilerlemesine neden olabilir. Bunun sonucunda diş yapısında çapraşıklık meydana gelir. Bu çarpıklığı önlemek için dişlerde boş kalan bölgelere devam dişleri çıkana kadar yer tutucu uygulaması dediğimiz işlem yapılır. Böylece boş alanlar korumaya alınmış olur. 



Koruyucu Diş Hekimliğinin Önemi Nedir?

 Koruyucu diş hekimliği, çocuğunuz için oldukça önemlidir. Çocuğunuzun sağlıklı bir ağız ve çene yapısına sahip olmasını sağlar. Yemekleri sağlıklı bir şekilde yiyebilmek, konuşurken rahat etmek ve güzel bir gülüşe sahip olma konularında  yardımcı olur. Koruyucu diş hekimliğine ağızda dişler sürmeye başladığından itibaren düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerekir. Ağız ve diş cerrahisine  ne kadar erken başvurursanız çocuğunuzun diş sağlığını da o kadar erken kurtarmış olursunuz. Koruyucu diş hekimliği sayesinde hem çocuğunuzun diş ve ağız yapısı sağlıklı olur hem de ileriki hayatında dişlerini nasıl koruması gerektiğini öğrenmiş olur ve bu hijyen alışkanlığını küçük yaşta kazanmış olur. Koruyucu diş hekimliği sayesinde çocuğunuzun diş sağlığı korumaya alındıktan sonra diş hekimi çocuğun diş sağlığına evde devam etmesi için diş fırçası, diş macunu gibi tavsiyelerde bulunabilir. Bu tavsiyelere anne ve babalar öncülük ederek çocuğa düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaları gerekir. Sağlıklı bir diş ve ağız yapısı için küçük yaşta bu alışkanlıklar kazandırılmalı ve düzenli takibi yapılmalıdır. 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmeli ve hekimin tavsiyelerine uyulması gerekir. 

 

Bu yazı Eskişehir Ağız ve Diş Polikliniği Minepol tarafından hastaları bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.

Minepol
blog

Ağız ve Diş Tedavileri
ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası blog sayfamızda. Keşfet!

Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.

Tüm Blog Yazıları
bize ulaşın
info@minepol.com.tr 0 (222) 220 55 55

Whatsapp :

0 (532) 475 08 17

Çalışma Saatleri

Haftanın Her Günü

Sabah 09:00

Akşam 22:00

adres

İsmet İnönü 1.Cad. No:102D
Tepebaşı / Eskişehir

Harita Göster
bizi sosyal medyada takip edin
sizinle tanışmaktan mutluluk duyarız

bilgi almak istediğiniz konular

  • pedodonti
  • ortodonti
  • estetik diş hekimliği
  • endodonti
  • dental implant
  • diş protezi
  • dental görüntüleme
  • çene eklemi
  • ağız kokusu
  • diğer
RANDEVU AL
WHATSAPP