online randevu formu

Diş Gıcırdatma, Diş Sıkma Tedavisi

Diş gıcırdatma veya diş sıkma tıp dilindeki adıyla bruksizm, çiğneme dışında dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılmasına denir.

Diş Gıcırdatma, Diş Sıkma Tedavisi  | Minepol

Diş sıkma genellikle uyku sırasında görülse de uyanık olunan zamanlar da görülebilir. Toplumlarda ortalama her 5 kişiden 2’sinde bulunan diş sıkma rahatsızlığı, çoğu zaman dişsel veya nörolojik kökenlidir. Diş sıkma hastalarında uyku esnasında diş sıkma ile seyreden kas kasılmalarının gücü de uyku halinden daha yüksektir. Bunun yanı sıra kas kasılmalarının gücü de uyanıklık halinden daha yüksektir. Diş sıkma hastalığının nedeni daha çok genetik olduğu düşünülmektedir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri Nelerdir ?

Diş sıkma veya bruksizm hastalığını etkileyen nedenler şunlardır;

  • Hastanın karakter yapısı
  • Genetik faktörler İlaçlar
  • Nörolojik ya da psikolojik problemler
  • Stres ve uyku bozuklukları

Bu nedenlerin dışında ağız içi dokularda dengesizlik, eksik ya da çürük dişler, hatalı protezlerde diş sıkma hastalığının nedeni olabilmektedir.

Yapılan klinik araştırmalar sonucunda uyku bruksizmi hastalarında uykuya başlama ve devam ettirme bozukluğu, uykunun rem aşamasında problemler olabildiğini ve bunun gün içindeki uyuklamalarında hafif bir atışla ve yaşam kalitesinde bozulma yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.

Diş sıkma, Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir ?

Dişlerde kırılma, aşınma, sallanma gibi hasarlar, diş eti hastalığı ve kemik kaybı rahatsızlıklarında artış görülmesi diş sıkma veya diş gıcırdatma (bruksizm) hastalığının belirtilerinin başında gelmektedir. Bunların yanı sıra sıcak soğuk hassasiyeti, çene ağrısı ve hareket kısıtlılığı da bruksizm belirtisi olabilmektedir. Aynı zamanda çene ekleminde hasar sonucu eklem ağrısı, ses ya da çene kilitlenmesi, nadiren baş ağrısı, boyun ağrısı ve tetiklenen migren atakları da bruksizm belirtileri arasında gösterilebilir.

Bruksizm Nasıl Anlaşılır ?

Diş sıkma genellikle uyku sırasında gerçekleştiği için hastalar bu rahatsızlığın kendisinde olduğunu anlamamaktadır. Bruksizm rahatsızlığı, diş hekiminin yapacağı ağız içi, diş ve çene eklemi muayenesi sonucu teşhis edilebilir. Eğer rahatsızlık ilerlediyse eklem ağrısı, kulak ağrısıyla, kas ağrıları da migren ağrısı ile karıştırılabilinir. Bu durumda kulak burun boğaz uzmanı veya nöroloji uzmanı tarafından da alternatif teşhis yapılabilir.

Diş Sıkma, Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıldır ?

Bruksizm, diş sıkma veya gıcırdatma hastalığının tedavisi hastanın beklentisine, bruksizmin çeşidine ve hastalığın şiddetine göre farklılık gösterir. Diş sıkma veya diş gıcırdatma hastalığının başlıca tedavi yöntemleri şunlardır;

Masseter Botoks (çene botoksu) Uygulaması

Şiddetli diş sıkma vakalarında çene kaslarına uygulanan botoks enjeksiyonları, uyku bruksizmine neden olan kasların felç olmasını ve diş gıcırdatmasını önlemeyi sağlayabilir. Diş gıcırdatma için oldukça etkili bir yöntem olan masseter botoksunun 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.

Gece Plağı

Gece plağı, diş sıkma rahatsızlığı olan hastalarda diş hekimi tarafından dişlerinin ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvar ortamında hazırlanan ve geneillikle üst çeneye uygulanann şeffaf bir apareydir. Uyku esnasında dişlerin sıkılmasını ve gıcırdatması, dişlerde aşınma ve baş boyun kaslarında gerilim tipi ağrılara neden olabilmektedir. Bu şikayetler gece plağı apareyi ile azaltılmaktadır.

İlaç Tedavisi

Diş sıkma hastalığı ile bağlantılı ya da şişliklerin giderilmesinde, diş hekimi tavsiyesi ile nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar tercih edilebilinir. Kas gevşetmek amacıyla da bazı vakalarda ilaç tedavisi de önerilebilir. Bu sayede çene kasları dinlenmiş ve gerginlik azaltılmış olur. Bu durum da diş sıkma ve gıcırdatma semptomlarında gerileme sağlar.

 

Minepol
blog

Ağız ve Diş Tedavileri
ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası blog sayfamızda. Keşfet!

Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.

Tüm Blog Yazıları
bize ulaşın
info@minepol.com.tr 0 (222) 220 55 55

Whatsapp :

0 (532) 475 08 17

Çalışma Saatleri

Haftanın Her Günü

Sabah 09:00

Akşam 22:00

adres

İsmet İnönü 1.Cad. No:102D
Tepebaşı / Eskişehir

Harita Göster
bizi sosyal medyada takip edin
sizinle tanışmaktan mutluluk duyarız

bilgi almak istediğiniz konular

  • pedodonti
  • ortodonti
  • estetik diş hekimliği
  • endodonti
  • dental implant
  • diş protezi
  • dental görüntüleme
  • çene eklemi
  • ağız kokusu
  • diğer
RANDEVU AL
WHATSAPP