Diş Eti Şişmesi Nedir?
Diş eti şişmesi çok yaygın görülen bir şikayettir. İltihap ya da farklı nedenlerden kaynaklanabilen bu rahatsızlık kimi zaman günlük yaşamı zorlaştıracak kadar ağrılı kimi zaman da daha hafif seviyede olabilir. Diş eti şişmesi genellikle ağız hijyeninin tam sağlanamadığı durumlarda meydana gelebilir.
Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş eti şişliğinin çeşitli belirtileri vardır. Kişileri günlük yaşamında rahatsız ederek zorlu bir sürece sokabilir. Diş eti şişliğinin başlıca belirtileri şunlardır;
- Ağrı ve rahatsızlık hissi
- Konuşma ve yemek yemede zorlanma
- Diş etinin kanaması
- Giderilemeyen ağız kokusu
- Sıcak ve soğuk gıdalarda hassasiyet
- Diş etlerinde kızarıklık
- Dİş etinin olduğu bölgelerde beyaz iltihap oluşumu
Bahsettiğimiz bu belirtiler diş eti şişliğinden birkaç gün önce meydana gelir ve yine birkaç gün içerisinde kaybolur. Bir haftadan fazla sürdüğü bazı durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır.
Diş Eti Neden Şişer?
Diş eti şişliği konusunda birçok farklı neden sıralayabiliriz. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu nedenler genellikle şu şekildedir;
- Diş eti şişliğinin en önemli sebeplerinden ilki yetersiz ağız temizliğidir. Diş fırçalamanın eksik olduğu durumlarda ağızda kalan yemek artıkları bakteri üretip iltihaba sebep olabilir.
- Hamilelik döneminde hormonal değişimler nedeniyle diş etlerinde büyüme ve yapısında bozulmalar görülebilir.
- Ağız kuruluğu olan kişilerde tükürük yeterli salgılanamadığı için bakterilerin üremesi hızla gerçekleşir. Bu durum da diş eti şişliğine neden olabilir.
- Diş eti şişliğinin diğer sebeplerinden biri de diyabettir. Kan şekerinin yükselmesi ile birlikte diş etinde meydana gelen bozulmalar şişliğe neden olabilir.
- Bazı kalp ritim, epilepsi veya tansiyon ilaçları içinde bulunan maddelere göre diş etinde yan etki yaparak şişliğe neden olabilir.
Diş Eti Şişliği Nasıl Geçer?
Diş eti şişliğinde en çok merak edilen ve sorulan konu muhakkak “diş eti şişliği nasıl geçer?” olacaktır. İlk tavsiyemiz hepimizin bildiği bir yöntem olan diş fırçalamaktır. Günde 2 defa en az 2 dakika uygun sertlikte bir fırçayla dişlerinizi fırçalamalısınız. Diş fırçanızı belli aralıklarla eğiştirmenizi tavsiye ederiz. Tuzlu su veya diğer doğal karışımlarla gargara yapabilirsiniz. Bol bol su tüketmeli ve sigara, alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmalısınız. Çok soğuk veya çok soğuk olmayan yumuşak gıdalarla beslenmelisiniz. Eğer ilerlemiş bir iltihap söz konusu ise bir hekime başvurmalısınız. Hekim reçetesi olmadan bilinçsiz antibiyotik kullanmamalısınız.
Diş Eti Şişliğinin Başka Hastalıklarla Bağlantısı Var Mıdır?
Diş eti şişliği herkesin başına gelebilecek büyük ve acılı bir rahatsızlık olabilir fakat diş eti şişliği sadece ağızdan kaynaklı bir problem olmayabilir. Farklı sağlık problemleri de diş eti şişliğinden kaynaklı olabilmektedir. Ağız ve diş sağlığı öncelikle organları etkilemektedir. Diş etindeki mikroorganizmalar organları olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra diş eti sağlığı ile doğru orantılı olan birkaç hastalık sayabiliriz. Bunlar; Kalp hastalığı, eklem iltihabı ve alzheimer olabilir. Diş eti şişliği uzun süre devam ederse bir hekimden yardım almanız yararlı olacaktır.
Düzenli ağız bakımı sağlıklı ve huzurlu bir hayatın en önemli adımıdır. Ağız sağlığınıza özen göstermeyi ve düzenli diş kontrolleri yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Eskişehir Ağız ve Diş Hastanesi Minepol tarafından hastaları bilgilendirmek için yazılmıştır.