Ağız ve Diş Bakımı Hakkında Sık Sorulanlar
Ağız, diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır.
Ağız, diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır.
Soru: Ağız sağlığı neden önemlidir?
Ağız, diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır.Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağız içindeki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Aldığımız yiyeceklerin çiğnenip, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilmesi ağız içinde gerçekleşir. Ağız aynı zamanda konuşma işlevi açısından da önem taşır. Konuşma sırasında seslerin doğru şekilde çıkmasını sağlayan dişler, estetik olarak yüzümüzle bütünlük halindedir. Dişleri eksilmiş kişiler bazı sesleri çıkarmada zorlanabilirler.Tat alma organı olan dilin; çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadır. Ağız sağlığının bozulması, vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişlerde ortaya çıkan çürükler; kalp, böbrek, eklemler gibi organ ve yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek enfeksiyonların kaynağı olabilir.
Soru: Diş çürüğü nedir?
Diş çürüğü, dişte oyuklar yaparak dişin yapısını bozan, mikropların yerleşmesine yol açabilen ve kendi kendine iyileşmeyen bir sağlık sorunudur. Ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmesi durumu, ağız ve diş sağlığının önemli bir göstergesidir. Dişler düzenli ve doğru biçimde fırçalanıp, bakımlarına özen gösterildiğinde diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkması da önlenmiş olur.
Soru: Diş fırçası kullanmak neden önemlidir?
Diş fırçalamadaki amaç, mekanik olarak besin artıklarını ağız ortamından uzaklaştırmaktır. Böylece bakteri plağı oluşumu, diş çürüğü oluşumu ve diş eti hastalıkları da önlenmiş olacaktır.
Soru: Hangi diş fırçasını seçmeliyiz?
Gerek diş fırçası gerekse diş macunun seçimi yapılırken onaylanmış ve diş hekiminin tavsiye ettiği ürünleri satın almaya özen gösteriniz. Diş fırçası satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:
Soru: Diş fırçasını ne sıklıkta değiştirmeliyiz?
Diş fırçası kişisel bir kullanım aracı olup, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçanızı en fazla 6 ayda bir değiştiriniz. Diş fırçanızın bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılması, dağılması, sağa sola eğilmesinden ve renginin sararmasından kolayca anlayabilirsiniz.
Soru: Diş macunu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Soru: Diş fırçalarken nelere dikkat etmeliyiz?
Doğru fırça ve macun seçimi yapıldıktan sonra dişlerin fırçalanması aşamasında aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir:
Soru: Günde kaç kez diş fırçalanmalıdır?
Fırçalama işlemi sabah, yatmadan önce, her öğün sonrası yapılmalı ve en az 2 dakika sürmelidir.
Soru: Diş ipi kullanılmalı mı?
Diş ipi kullanmak, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir uygulamadır.Dişlerin fırçalanması, gerekli olmakla birlikte, yeterli değildir. Dişler arasındaki erişilmesi zor bölgelere ulaşmak için her gün bir defa diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipinin tercihen akşam yemeklerinden sonra veya yatmadan önce kullanılması önerilir.
Soru: Diş ipi nasıl kullanılır?
Diş ipi kullanımı fırçalamadan sonra yapılmalıdır.
Bu şekilde kullanamayan hastalarda sapan şeklinde alt ve üst çeneye uygun olarak açılandırılmış bir taşıyıcı üzerine sabitlenmiş diş ipi ihtiva eden hazır araçlar kullanılabilir.
Soru: Protez dişlerin bakımı nasıl olmalıdır?
Soru: Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Toplumda çok yaygın olan ağız kokusu kişinin hem kendisini hem de çevresini rahatsız eden dolayısıyla sosyal yaşamı olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Ağız kokusu yiyecek içecek veya vücuttaki fizyolojik olaylardan kaynaklı geçici bir durum olabileceği gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Son durum patolojik ağız kokusu olarak da adlandırılır. Buna neden olan hastalıklar; diş çürüğü, diş eti hastalıkları, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sorunları, ağız bakımı yetersizliği şeklinde sıralanabilir. Bazı metabolizma hastalıkları da ağızda kendine özgü kokuya sebep olabilmektedir.
Soru: Ağız kokusuna neden olabilen yiyecekler nelerdir?
Sigara ve Maraş otu gibi bazı özel tütünler (dumansız sigara) hem kendine özgü kötü kokusu nedeniyle doğrudan hem de tükürük salgısını azaltıp ağız kuruluğu yaparak dolaylı yönden ağız kokusuna yol açabilir. Diğer taraftan soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar kendine has kokuları olan yiyeceklerdir ve ağız kokusuna yol açarlar.
Soru: Ağız kokusunu önlemek için ne yapılmalıdır?
Tedavi için öncelikle ağız kokusuna yol açan etmenler ortadan kaldırılması gerekir. Günde iki defa diş fırçalama ve günde bir defa diş ipi kullanılarak sürekli bir ağız bakımının sağlanmasıyla ağız kokusu önlenebilir. Buna ilaveten; iş yerinizde yedek bir diş fırçası ve diş macunu bulundurun, böylece öğle yemeklerinden sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bol su için. Ağzınızı nemli tutarsanız, ağız kokusuna neden olabilecek bakterilerin miktarını en aza indirmiş olursunuz.Diş fırçalama imkânı olmayan durumlarda ağız su ile yıkanmalıdır. Eğer imkan varsa tuzlu su ile ağız gargarası yapılabilir. Yemek sonrası parmak ucuyla çok az miktarda alınan tuz, ağız içi ortamı bazik hale çevirir ve bakteri faaliyetini azaltarak hem çürük oluşumunu hem de ağız kokusunu önler. Ağız hijyeni için tavsiye edilen ağız gargaraları da kullanılabilir. Ortodontik tedavi görenlerin daha uzun süreli ve daha özenli diş fırçalama yapması gerekir. Ağız içi aparatları olanların diş fırçalamayı ortodontik fırça ile yapmaları gerekir. Yine, ağız 3 içi aparatın dipleri ve ağız içi tellerin alt yüzü günde en az bir defa, ara yüz fırçası ile fırçalanmalıdır.
Soru: Ağız sağlığı açısından nasıl beslenilmelidir?
Hem genel vücut sağlığı açısından hem de ağız diş sağlığı açısından ihtiyaç duyduğumuz besinlerin yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi gereklidir. Aksi takdirde kas ve kemik yapısında yeterli gelişme olmayacak, vücut enfeksiyonlara yatkın hale gelecek ve ağız sağlığıda bundan etkilenecektir. Özellikle çocuklarda kalsiyum, fosfor ve flor içeren dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Karbonhidratlı, şekerli yiyecekler dişlerin üzerinde kolaylıkla bakteri plağı oluşmasına vediş çürümelerine neden olabilir. Özellikle öğün aralarında bu gıdalar çok tüketilmemelidir. Gazlı içecekler içeriğindeki asitler nedeniyle dişlerde aşınmalara ve çürüğe neden olabilmektedir. Bu nedenle de az tüketilmeli, tüketildikten sonrada ağız içi su ile çalkalanmalıdır.
https://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/Agiz_bakimi.pdf
Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.
Tüm Blog YazılarıWhatsapp :
0 (532) 475 08 17Çalışma Saatleri
Haftanın Her Günü
Sabah 09:00
Akşam 22:00