online randevu formu

Eskişehir 20’lik Diş Çekimi

Halk arasında 20 yaş dişleri olarak adlandırılan yirmilik dişler, çenenin en arka kısmında en son çıkan yetişkin dişleridir.

Eskişehir 20’lik Diş Çekimi | Minepol

20 yaş dişleri genellikle çene yapısı ile uyum sağlayamadığı için ağrı ve apse yaparak kişilere rahatsızlık vermektedir. Bu nedenle 20’lik dişlerin alınması kişinin sağlığı açısından fayda sağlamaktadır. 20 yaş sorunlarının ana nedeni çenede yeterli yer bulunmamasından kaynaklanır. 20 yaş dişlerinin çıkması ağrı yapacağı gibi komşu dişleri de olumsuz etkiler. Eğer ki yirmilik dişler çene yapısına uygunluk sağlarsa çekilmesi gerekmez. Yirmilik dişlerin sorun yaratacağını anlayabilmek için çıkmaya başladığı zaman mutlaka bir diş hekimine kontrol ettirmek gerekir. Bazı durumlarda ise yirmilik dişler dışarıdan bakıldığında görülmeyerek, gömülü bir şekilde çıkar ve kendini ağrı yaparak belli eder. Dişlerinizde apse oluşmaması ve komşu dişlere zarar gelmemesi için, dişlerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Böylece erken müdahale ile dişlerinizin gelişimini takip ederek diş sağlığınızı korumuş olursunuz. 

20’lik Diş Nedir ?

Diş gelişimi bebeklikte 6 ay ve 3 yaş arasında, üstte 10 ve altta 10 olmak üzere toplamda 20 adet olan süt dişleri ile başlar. Sonrasında bu süt dişleri yavaş yavaş dökülerek yerini yetişkin dişlerine bırakır. Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin 28 tanesi çocukluk ve ergenlik döneminde tamamlanır. Geriye kalan 4 adet azı dişleri ise alt ve üst çenenin en arkası kısmında bulunan 20’lik dişlerdir. 20’lik dişler genellikle sorun yaratan dişlerdir. 20’lik dişler gömülü veya yarı gömülü bir şekilde çıkarak diğer dişlere zarar verme, ağrıya neden olma gibi birçok soruna neden olur. Çene yapısında uygun yeri bulan yirmilik dişler bir sorun oluşturmadan çıkar ve çekilmesi gerekmez. Ancak sorun yaratan yada gömülü yirmilik dişlerin cerrahı müdahale ile alınması gerekir.

20’lik Diş Belirtileri

Kendisine diş etlerinde yer bulabiliyor ve uygun şekilde gelişiyorsa yirmilik dişler hiçbir belirti vermez. Ancak çoğu kişinin çene yapısında yeterli alan olmadığı için yirmilik dişler çıkarken sorun yaratır. Yirmilik yaş diş belirtileri, gömülü, yarı gömülü yada doğru hizalanmamış dişlerin oluşturduğu belirtiler iki farklı şekilde oluşur. Bunlardan ilki, direkt yirmilik yaşlarda oluşan ağrıdır. İkinci başlıkta oluşan belirtiler ise 20’lik yaş dişlerde oluşan yansıma semptomlardır. Direkt 20’lik yaşta oluşan semptomlar dişte çürük oluşumu ve veya diş eti iltihaplanmasıdır. Fakat 20’lik yaş dişleri doğrudan ağrı oluşturmasa dahi, birçok yansıma belirtiye neden olur. Yirmilik yaş dişlerin çıktığı zaman ve gömülü kaldığında ortaya çıkan yaygın belirtiler şu şekildedir;

  • Diş ve diş etinde ağrı
  • Diş etlerinde hassasiyet
  • Çene ve kulak ağrısı
  • Lenf bezlerinin şişlik oluşması
  • Ağız kokusu
  • Ağız açmada kısıtlanma

20’lik Yaş Dişlerin Çıktığını Nasıl Anlarız ?

20 yaş dişleri her ağızda 4 tane bulunan, diş etleri arkasında büyüyen, çenenin en arka kısmında yer alan ve en son çıkan dişlerdir. Yirmilik yaş dişler genellikle ergenliğin sonları, 20’li yaşların başında çıkmaya başlar. 20 yaş dişlerin çıktığını anlamanıza yardımcı olacak en önemli sinyal çenenizin arka kısmında oluşan ağrı ve çenenizi açmakta zorlanmaktır. Eğer bu durumu yaşıyorsanız mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız gerekir. Diş hekimi röntgen sonuçları ile 20 yaş dişinizin konumunu, nasıl çıktığını, çenenizde herhangi bir darlık var mı bunu saptayacaktır. Çene yapınız 20 yaş dişleriniz için uygun genişliğe sahip olmayabilir. Bu durumda diğer dişlerinize zarar gelmemesi için 20 yaş dişlerin çekilmesi gerekir. Diş hekiminin yapmış olduğu kontrolden sonra 20 yaş dişinizin çekilip çekilmemesi gerektiği konusunda gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

20’lik Diş İltihabı Ağız Kokusu 

Diş etlerinde uygun yer bulup çıkabilen 20’lik dişler çenenin en arkasında yer aldığı için temizlenmesi diğer dişlere göre daha zor olur ve enfeksiyon kapabilir. Yirmilik dişler besin birikmesine bağlı olarak ağız kokusu yapar. Bakteriler 20’lik dişin içinde ve çevresinde enfeksiyona neden olabilir. Kısmen gömülü olan dişlerde enfeksiyon görülme olasılığı daha fazladır. Enfeksiyon kapan 20’lik dişler ağızda kötü kokulara neden olmaktadır.

20’lik Diş Tedavisi

Gömülü yarı gömülü ve sıkışık dişler, diş eti iltihaplanması, ağız kokusu, komşu dişlere zarar verme gibi birçok ağız ve diş eti sorunlarına neden olur. Bu nedenle gömülü yada ağızda uygun yer bularak çıkan yirmilik dişlerin sıkışıklık yarattığı için çekilmesi gerekir. 20’lik dişlerin durumuna bakmak ve nasıl çekileceğini anlamak için röntgen çekilir. Normal şekilde çıkan yirmilik dişler tıpkı diğer diş çekiminde olduğu gibi cerrahi müdahale gerektirmeden çekilir. Ancak yirmilik dişlerin çok az bir bölümü bu şekilde çekilir. Yirmilik dişlerin büyük bir kısmı ise cerrahi ameliyat gerektiren işlemlerle alınır.

20’lik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Yirmilik diş ameliyatının nasıl yapılacağı tamamen dişin röntgen görüntülerine bakılarak yapılır. Yirmilik dişin diş eti içerisinde bulunduğu, diş köklerinin ise çene kemiği içerisinde gömülü halde olduğu durumlarda dişin tek parça halinde çıkarılması mümkün değildir. Bu gibi durumlarda çekilecek olan yirmilik diş hekim tarafından parçalara ayrılarak çıkartılır. Diğer bir yöntem ise gömülü dişin kesi açılarak çıkartılmasıdır. Açılan bu kesi sayesinde gömülü diş çok daha kolay bir şekilde çekilir. Diş çıkarıldıktan sonra o bölge temizlenir ve diş etine dikiş atılarak kapatılır. Bu dikişlerin bir süre sonra alınması gerekir. Ağız ve çene cerrahları bu gibi işlemlerin uzmanlık alanıdır. Lokal anestezi uygulanılarak yapılan bu ameliyatın ne kadar süreceği dişin konumuna ve çekilecek diş sayısına göre değişir.

20’lik Diş Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

20’lik diş ameliyatının ardından bir süre diş etinde kanama görülmesi normaldir. Ameliyat bölgesinde pıhtılaşma olabilmesi için bir süre yemek yenmemesi ve su içilmemesi gerekir. Pıhtı yerinden oynayabileceği için hastanın tükürmemesi gerekir. Eğer dikiş atılmışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Eğer kanama devam ediyorsa yeni bir bir tampon konulmalıdır. Ameliyat bölgesinde şişlik görülebilir ve anestezi etkisi geçtikten sonra ağrı oluşabilir. Bu durumda diş hekiminin yazdığı ağrı kesici kullanılabilir. 20’lik dişin çekildiği bölgeye dil veya elle dokunulmamalı, yemek yerken ağzın diğer tarafı kullanılmalıdır. Ayrıca kanama yapabileceği için ilk 24 saat sigara içilmemelidir. Şiş olan bölgeye buz kompresi yapılabilir. Ameliyattan ilk 24 saat sonra tuzlu gargara yapılmalıdır.

20’lik Diş Çekiminin Faydaları

20’lik dişler genellikle 17-25 yaş aralığında en son çıkan dişlerdir. 20 yaş dişleri kendine uygun bir alan bulamadığı zaman gömülü veya yarı gömülü kalır. Gömülü dişler iki çeşittir. Bunlardan birincisi, yumuşak dokunun altında kalan gömülü dişlerdir ve çekimi kolay ve zahmetsizdir. İkincisi ise üzeri kemik dokusuyla örtülmüş olan gömülü dişlerdir ve cerrahi müdahale ile alınması gerekir. 20’lik dişlerin çekilmesinin faydaları;

  • 20’lik dişler çekilmediği zaman diğer dişleri sıkıştırarak şeklini bozabilir. Bu nedenle yirmilik dişlerin alınması çenedeki ön dişlerin çarpık olmasını önler.
  • 20’lik dişler çekilirse komşu dişler hasar görmez.
  • 20’lik dişlerin çekilmesi enfeksiyon oluşumunu önler.
  • 20’lik dişler besin birikmesi nedeni ile ağız kokusu yapabileceği için çekilmesi ağız kokusunu önler.
  • 20’lik dişler kist oluşturabilir bu nedenle alınmasında fayda vardır.
Minepol
blog

Ağız ve Diş Tedavileri
ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası blog sayfamızda. Keşfet!

Blog sayfamızdaki tüm içerikler hasta bilgilendirme amaçlıdır.

Tüm Blog Yazıları
bize ulaşın
info@minepol.com.tr 0 (222) 220 55 55

Whatsapp :

0 (532) 475 08 17

Çalışma Saatleri

Haftanın Her Günü

Sabah 09:00

Akşam 22:00

adres

İsmet İnönü 1.Cad. No:102D
Tepebaşı / Eskişehir

Harita Göster
bizi sosyal medyada takip edin
sizinle tanışmaktan mutluluk duyarız

bilgi almak istediğiniz konular

  • pedodonti
  • ortodonti
  • estetik diş hekimliği
  • endodonti
  • dental implant
  • diş protezi
  • dental görüntüleme
  • çene eklemi
  • ağız kokusu
  • diğer
RANDEVU AL
WHATSAPP